![]() |
Kuva: stuffpoint.com |
Väistämättä herää mieleen kysymys: Jos ruokamme on terveellisempää kuin koskaan aiemmin, niin miksi ihmiset ovat todella sairaita?
Viime vuosikymmenten aikana autoimmuunisairaudet ovat kaksinkertaistuneet, ylipaino lisääntynyt huomattavasti, ihmisten lisääntymiskyky vähentynyt ja kukapa meistä ei nykyään tuntisi tai tietäisi syöpää sairastavaa ihmistä? Tulehduksellisten suolistosairauksien esiintyvyys Suomessa on korkeinta koko maailmassa. Esimerkiksi Crohnin tautia tai haavaista paksusuolentulehdusta sairastaa jo 42 000 suomalaista. Näiden sairauksien määrä on viisinkertaistunut vuodesta 1988.
Kiinnostaako ruokateollisuutta pätkän vertaa ihmisten terveys?
Meille uskotellaan jatkuvasti, että me olemme tervettä kansaa ja että ruisleipä, sekä maito ovat terveyttä edistäviä ruokia. Suomessa juodaan väkilukuun suhteutettuna eniten maitoa ja samaan aikaan meillä on myös väkilukuun suhteutettuna eniten osteoporoosia. Eikö juuri maidon pitäisi ehkäistä luukatoa, kuten meille on jo vuosikymmeniä väitetty?
Oikeastaan koko yhteiskuntamme pyörii teollisuuden luomien sääntöjen ympärillä. Ihmiset on ehdollistettu käyttämään runsaasti vilja- ja maitotuotteita, sekä voimakkaasti prosessoitua ja lisäaineilla höystettyä ravinneköyhää eineshöttöä, vaikka näiden terveyshaitat ovat yleisesti tiedossa. Ruokateollisuus pyrkii tuottamaan myytävän "ruoan" mahdollisimman halvalla, mutta samaan aikaan repimään siitä mahdollisimman suuret voitot.
![]() |
Kuva: massreport.com |
Joku voisi jopa väittää, että väestö on massiivisten ihmiskokeiden alaisuudessa?
Lobbaamisella ja vehkeilyllä kaikesta tulee laillista
![]() |
Kuva: usdailyreview.com |
Vuoden 1981 tammikussa rebublikaanien Ronald Reaganista tuli presidentti ja jo seuraavana päivänä lääketehdas G.D. Searlen johtaja Donald Rumsfeld esitti aspartaamin hyväksymistä. Samalla FDA:n johtaja sai luovuttaa paikkansa kemikaalijätti Monsaton silloiselle johtajalle (Monsanto valmisti myös aspartaamia). Vuoden 1981 heinäkuussa aspartaami hyväksyttiin käytettäväksi kuivissa ruoissa ja vuonna 1983 virvoitusjuomissa. Tällä hetkellä aspartaami on hyväksytty yli 90 maassa ja sitä käytetään tuhansissa eri ruoka- ja juomatuotteissa.
Aspartaamin puolestapuhujat haluavat antaa kuvan tämän makeutusaineen turvallisuudesta vedoten siihen, että tieteelliset tutkimukset pitävät aspartaamia turvallisena. Vuonna 1998 Ohion yliopiston lääketieteellisessä korkeakoulussa analysoitiin 166 aspartaamin turvallisuuteen liittyvää tutkimusta. Näistä tutkimuksista 74 oli aspartaamiteollisuuden sponsoroimia ja 90 oli tehty ilman teollisuuden rahoitusta.
Itsenäisistä tutkimuksista 83, eli 92% totesi yhden tai useamman aspartaamiin liittyvän ongelman. Seitsemästä - ei teollisuuden sponsoroimasta - tutkimuksesta, jotka eivät nähneet ongelmia aspartaamin turvallisuuteen liittyen, kuusi oli FDA:n sponsoroimia. Useiden mielestä nämä FDA:n tutkimukset ovat samaa puuta heinää kuin teollisuuden tekemät tutkimukset, koska heti aspartaamin hyväksymisen jälkeen joukko FDA:n työntekijöitä siirtyi aspartaamiteollisuuden palvelukseen.
![]() |
Kuva: deesillustration.com |
Tämä nyt ei ollut kovin syvällinen aspartaamin historiikki, mutta kielii kyllä paljon siitä millaisilla toimenpiteillä tämä kyseinen makeuttaja on markkinoille tullut. Jos haluat perehtyä aspartaamin historiaan tarkemmin, niin suosittelen lukemaan esimerkiksi tämän. Suomeksi aspartaamista saa paljon lisätietoa googlettamalla.
Aspartaami on vain jäävuoren huippu ja kuten asiaan vähäänkään perehtyneet ihmiset tietävät, markkinoilla on rutkasti terveydelle haitallisia lisäaineita. Usein nämä lisäaineet ja muu feikkiruoka on tuotu markkinoille otsikon mukaisin menetelmin: lobbaamalla ja vehkeilemällä.
Näin kierretään pakkausten lisäainemerkinnät
![]() |
Kuva: dailymail.co.uk |
Yksi teollisuuden suosima keino on myös laittaa tuoteselosteisiin lisäaineiden nimet kokonaisina, jolloin taaskaan E-koodeja ei merkitä pakkaukseen. Usein esimerkiksi soijalesitiini ja ksantaanikumi kirjataan nimillä.
Ihmiset alkavat heräämään todellisuuteen
Kuten taannoin saimme lehdistä lukea, niin ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmia ärsyttää vaihtoehtoruokavaliota noudattavien mustavalkoinen ajattelu. Väittäisin, että Fogelholmia ärsyttää kuitenkin enemmän se, että hän, sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitos on menettänyt auktoriteettinsa ja uskottavuutensa kansalaisten silmissä.
Jotain on tapahtunut kansan syvissä riveissä, koska jatkuvasti palstatilaa saavat, virallista totuutta jääräpäisesti huutavat "asiantuntijat" eivät enää saa viestiään läpi, vaan suuri osa valveutuneista kansalaisista on ottanut itse vastuun omasta ruokavaliostaan ja hyvinvoinnistaan.
Jatkuvista sairauksista kärsineet ihmiset ovat huomanneet, että muuttamalla omia ruokailutottumuksia useimmat vaivat katoavat sen siliän tien. Iso osa ihmisistä on pystynyt myös jättämään eri sairauksiin liittyvät lääkkeet pois. Viidakkorumpu paukkuu ja ihmisistä tulee jatkuvasti tietoisempia!
Lähteet:
Conflicts of Interest in Approvals of Additives to Food Determined to Be Generally Recognized as Safe
Artificially Sweetened Times - Aspartame is Poison
Scientists’ Ties to Food Industry Raise Questions in Europe
Suomalaiset maailman huipulla suolistosairauksien sairastajina
Ruokateollisuus kiertää pakkausten lisäainemerkintöjä
Ravitsemustieteen professori: Vaihtoehtoruokavalioita noudattavien mustavalkoinen ajattelu ärsyttää
Kaikki tutkimukset ruuan lisäaineiden turvallisuudesta on manipuloitu
EFSA kyykytti kuluttajia aspartaamilla
Uusimpien tutkimuksien mukaan aspartaami tekee sairaaksi